Commoció per la mort de Jànio Marti

Clic en la foto se abre el PDF de toda la pagina – Noticias de Sitges – Eco de Sitges – Playas de Sitges – Turismo en Sitges – Informacion de Sitges – Hoteles en Sitges – Restaurantes en Sitges – Sitges guia – Carnaval de Sitges – Sitges PC – Sitgeshosting.com – Sitges aixo es vida

sitgesguia.com – la mejor guia de sitges

Commoció per la mort de Jànio Marti

La seva vida va estar marcada per la música i la seva estima per Sitges i
Vilafranca, on va néixer l’any 1940

Joan Antoni Martí Soler, conegut pel seu nom artístic com a “Jànio Martí”, va morir diumenge a Sitges als 71 anys. La mort d’en Jànio ha provocat una enorme commoció tant a Sitges com en el món musical amb el que va estar vinculat durant tota la seva trajectòria artística. Tot i la seva retirada dels escenaris l’any 2005, Jànio Marti es va mantenir sempre involucrat en activitats benèfiques i lligat als esdeveniments més destacats de la seva vila d’acollida com les cantades nadalenques, les caramelles de la Societat Recreativa El Retiro

o el món del teatre i la Festa de la Poesia.

Jànio Marti va néixer a Vilafranca del Penedès l’any 1940, i sense haver tingut cap antecedent

Marti, considerat un dels grans exponents de les formacions musicals de la segona meitat del Segle XX, va estimar molt Sitges, i especialment la Societat Recreativa El Retiro, on a més d’omplir els escenaris en celebracions de Carnaval i Festa Major, va formar part de la seva junta en els últims 8 anys. Paral·lelament a la tasca com a director de la seva orquestra, en Jànio va tenir una important faceta com a compositor que ha deixat des de sardanes fins a populars melodies com “Sitges Carnaval”. La seva última interpretació pública amb el piano va ser durant la passada Festa Major al Saló d’Or del Palau Maricel coincidint amb la presentació de programa d’actes. Precisament la Festa Major era una de les grans passions d’en Jànio. L’any 2002 va ser nomenat pregoner, fet que li va servir per interpretar al piano les serves versions de les melodies més representatives de la festa.

L’any 2005 va tancar la seva trajectòria professional de manera oficial. Precisament el 25 de febrer d’aquell mateix any Jànio Marti va rebre diverses distincions com la placa a la Plaça dels Artistes, la Lira d’Or que li va concedir la Societat El Retiro i la gran festa d’homenatge que se celebrà al Hotel Melià amb la participació de nombrosos amics i companys de professió, organitzada per l’entitat de la Lira.

El seu comiat, celebrat dilluns a la Parròquia de Sant Bartomeu va reunir centenars de persones que van voler donar-li l’últim adéu. A més dels sitgetans amb qui en Jànio va compartir innombrables moments pel record, el seu comiat va aplegar nombrosos professionals del món de la música entre els que s’hi comptaven molts dels artistes que van passar per diferents etapes de la seva orquestra o altres amics de professió com Joan Manuel Serrat. També hi van ser presents representants dels ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Sitges. Com no podia ser d’altra manera, la música, amb la interpretació del Cant dels Ocells i la seva suite de Festa Major van tancar la cerimònia de comiat.