Es presenta el programa i el cartell de Festa Major i Santa Tecla 2012

Es presenta el programa i el cartell de Festa Major i Santa Tecla 2012

El Saló d’Or del Palau Maricel s’omple de gom a gom en la presentació del programa de Festa Major i Santa Tecla. La publicació inclou articles, salutacions, i l’enregistrament en disc compacte de l’obra “La Processó”, de Xavier Pagès, una composició per a cobla i orquestra simfònica inspirada en les músiques populars de la Festa Major sitgetana.

La Comissió de Festa Major i Santa Tecla va presentar, dimarts al Saló d’Or del Palau Maricel davant d’una gran expectació, el programa i el car-tell que acompanyarà la Festa Major i Santa Tecla. Es tracta d’un programa unitari que es pot adquirir al preu de 3€, a la parada que la Comissió instal·larà al Cap de la Vila. La publicació recull tant els actes de la Festa Major com els de Santa Tecla, però paral·lelament cadascuna de les festes té també el seu propi programa de mà, que serà de distribució gratuïta. El disseny del programa i els cartells han estat obra d’Edu Sentís i Vicky Gallardo, de l’empresa Pasgràfic.

A l’acte, el regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall, va destacar que la “Festa Major està aquí avui amb la suma de tots vosaltres, la il·lusió de tots els membres de la Comissió, i de totes les per-sones implicades gràcies a les quals tornarem a tenir una gran Festa Major”. El President de la Comissió, Rafel Font, va voler agrair la dedicació de tots els membres de la Comissió i va engrescar als presents “a participar en la nova iniciativa Amic de la Festa per donar suport al nostre treball. Fins el dia 22 es poden adquirir mocadors que ens

Fins el 22 d’agost encara et pots fer Amic de la Festa

serviran per mantenir les nostres tradicions amb el petit esforç de cadascun de nosaltres”.

Més enllà del calendari d’actes tradicionals, el programa inclou articles, salutacions, retrats sobre els pendonistes, el pregoner, els autors dels car-tells i el Poema de la Bandera, obra de Lídia Gàzquez, que s’estrenarà aquest any.

El programa presenta també la secció Converses de Festa, on es recullen cinc xerrades que periodistes o escriptors de la vila han mantingut amb cinc persones de diferents generacions estretament vinculades amb el folklore sitgetà. Com va explicar Vinyet Panyella, en nom dels autors de les converses: “Són cinc opinions que mostren la riquesa, la pluralitat i la il·lusió que formen part del que hem de saber transmetre”.

Una de les novetats del programa és la incorporació en disc compacte de La Processó, del compositor sitgetà Xavier Pagès, una peça per a cobla i orquestra simfònica inspirada en les músiques populars de la festa. Precisament, l’acte de presentació del cartell i el programa va finalitzar amb una audició de la peça, acompanyada d’un audiovisual editat per Josep Mª Alegre amb nombroses fotografies de la festa.

El programa es tanca amb un article d’Antoni Sella sobre Jànio Marti. Un homenatge al músic que tantes festes majors havia amenitzat durant la seva carrera com a director d’orquestra de ball.

El contingut es completa amb imatges de la festa, cedides per diversos sitgetans. També es reserva un espai als més petits amb dibuixos realitzats per alumnes de P5 i escrits elaborats per estudiants de 2n d’ESO de l’Escola Pia i l’IES Vinyet, que il·lustren el programa de Santa Tecla.

L’acte de presentació del programa va comptar amb la lectura de dos poemes a càrrec de Trino Carbonell i Sandra Rubí, els pendonistes de Festa Major i Santa Tecla, respectivament; i la intervenció del periodista Xavier Gimeno qui va parlar sobre l’article La poesia de la Festa, que es pot llegir íntegrament a la publicació.

L’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, va ser l’encarregat de cloure les intervencions felicitant a la Comissió que encapçala Rafel Font perquè “ha dut a terme la difícil tasca de preparar una Festa Major i una Santa Tecla amb els temps que corren”. L’Alcalde va convidar a tothom, ja que la imatge central és el barret, “a canviar el barret i que els sitgetans que veuen des de fora s’engresquin a participar a la matinal perquè només necessiten roba blanca, una faixa i unes espardenyes, i que els

La Festa Major també es podrà seguir des de casa a través dels mitjans de comunicació locals i comarcals, i a través del web municipal, www.sitges.cat, i les xarxes socials com Facebook i Twitter. A més, i per primera vegada, també es podran veure les millors imatges a Instagram. Ràdio Maricel, que es pot sintonitzar al 107.8 FM, ha dissenyat una programació especial per Festa Major. Més enllà de l’emissió en directe del Pregó de la Festa, el dilluns 20, l’emissora municipal ha preparat, per al dia de la vigília de les 9.00 a les 14.00 hores, un resum d’entrevistes i a continuació es podrà escoltar en directe l’entrada de grallers i la posterior repetició del pregó de Festa Major. A partir de les 14.00 hores, Ràdio Maricel transmetrà també en directe l’inici oficial de la Festa, amb la interpretació de les sardanes al Cap de la Vila, la cercavila dels balls, i els versos de les colles de diables i el Drac a l’Hort de Can Falç. La programació especial continuarà el 25 d’agost, de les 16.00 a les 21.00 hores amb el resum de totes les transmissions emeses de Festa Major. La programació completa de Ràdio Maricel es pot consultar a www.radiomaricel.cat on també estaran disponibles tots els àudios de Festa Major, a partir del dijous 23. Canal Blau/Maricel TV també oferirà retransmissions dels actes principals de Festa Major. El dia 20 es podrà seguir l’emissió en diferit del Pregó, mentre que per al dia 23, la televisió comarcal emetrà en directe l’entrada de Gralles i la sortida de les dues. En diferit es podran seguir també els versos dels Diables i el Drac a l’Hort de Can Falç. Finalment, s’emetrà en directe l’entrada de Sant Bartomeu a la Parròquia, el 24 d’agost. La Festa Major també es podrà seguir aquest any als canals on-line de l’Ajuntament de Sitges. Al web municipal, diàriament es publicarà una selecció de les millors imatges de la Festa i, per primera vegada, els que facin ús d’Instagram també podran seguir les instantànies de la celebració a través d’aquesta aplicació. A més, l’Ajuntament ofereix la possibilitat de seguir la celebració per Twitter, #fmsitges12, i Facebook, i engresca al públic a utilitzar totes les etiquetes vinculades a la festa. La Comissió de Festa Major i Santa Tecla també disposa d’Instagram, ha llançat el seu hashtag, #fmsitges12, i ha creat el perfil www.facebook.com/fmsitges, on es podrà consultar el desenvolupament de Sant Bartomeu, totes les novetats i notícies d’última hora. FESTA MAJOR ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ I A LES XARXES SOCIALS