Festa de la Mare de Déu del Carme

El dimecres 16 de juliol tots tenin una cita amb el mar, amb la nostra gent de la mar de Sitges, amb els nostres pescadors i navegants. Com cada any, la diada de la Verge del Carme ve farcida d’actes: missa solemne, processó de les barques, cantada d’havaneres i la proclamació dels guanyadors del ja tradicional concurs de narracions breus que organitza el Port d’Aiguadolç i que enguany arriba a la seva tretzena edició.

Ja en van tretze o, per aquells que són supersticiosos -i d’això a la mar en són moltscelebrem l’edició 12+1. Per a seguir aquest fil, podem donar una ullada a la llista de coses que segons la vella gent de mar dóna mala astrugança, i que és prou llarga: que si una maleta a bord, que si un paraigües, el xiular, un sac de patates, un capellà…. Fins i tot una dona! Que hi cregui qui vulgui, nosaltres, per si de cas, farem com els gallecs, que diuen “Eu non creo nas meigas, pero haberlas haylas”.

Queda lluny el dia que al Port d’Aiguadolç es va iniciar aquest concurs de narracions breus. Cada any hem tingut participants d’arreu. Gent que d’una manera o altra han volgut fer-nos arribar la seva visió del mar, amb l’esperança de veure-la publicada en un llibre com el que editem i, perquè no, amb la il.lusió de ser el guanyador algun any o rebre l’accèssit. Sovint els autors que han participat en edicions anteriors ens ho han dit: està molt bé guanyar un premi en metàl.lic, però no és menys important veure la narració publicada i il.lustrada per un artista sitgetà. Aquest és un dels esforços que fem i del que estem orgullosos: que cada any hi hagi un llibre amb les millors narracions. Que la diada de la Verge del Carme a Sitges tingui per a tots aquells que ens acompanyin un record especial. I qui sap, si tal vegada, de resultes de llegir aquest llibre algú s’engresca a esciure.

La Fundació Cultural del Port d’Aiguadolç, que és qui edita aquest llibre, segueix un any més duent a terme una tasca cultural important, ja que a més d’aquest concurs literari, promou els exitosos “Concerts de Mitjanit” i un premi de pintura. D’aquesta manera, des del Port d’Aiguadolç es promociona doncs tres vessants culturals de primer ordre.

Enguany les narracions han arribat de molts punts de la rosa dels vents. Els autors comparteixen amb tots nosaltres aquesta passió per la mar, per les diferents maneres de veure el mar. Aquest mar que ens uneix i ens fa ser com som. Són històries curtes, escrites amb passió. Disfruteu-les!

PROGRAMA ACTIVITATS VERGE DEL CARME PORT D’AIGUADOLÇ

A les 11.30 h. MISSA SOLEMNE a l’esglèsia parroquial en honor de la patrona dels pescadors i els difunts de la gent de la mar.

A les 20 h. PROCESSÓ D’EMBARCACIONS DE LA VERGE DEL CARME. Sortida des del Port d’Aiguadolç de Sitges de les barques de la Confraria de Pescadors de Sitges i altres embarcacions, i ofrena des del mar als pescadors recentment traspassats.

La processó anirà presidida en primer lloc per la barca «Fila», del patró Oriol Serra, que durà la Verge del Carme, seguida de la resta d’embarcacions que dessitgin acompayar-la. Es demana que tothom procuri dur les embarcacions engalanades.

Davant del cementiri es farà la tradicional ofrena amb dues corones de flors en memòria de la gent de mar que ens ha deixat.

HAVANERES I CREMAT DE ROM. Així que entrin les barques al Port d’Aiguadolç s’iniciarà una revetlla marinera amb havaneres interpretades pel grup “Havana Xica”, acompanyades del cremat de rom.

LLIURAMENT DE PREMIS DEL XIII CONCURS DE NARRACIONS BREUS 2008. A la mitja part de la cantada d’havaneres es procedirà a la proclamació dels guanyadors i finalistes de la tretzena edició del concurs de Narracions Breus del Port d’Aiguadolç i es presentarà el llibre recull que cada any edita el Port d’Aiguadolç, amb les dotze narracions finalistes, que han estat il.lustrades per artistes sitgetans.