La natura a les escoles – Sitges

Clic en la foto se abre el PDF de toda la pagina – Noticias de Sitges – Eco de Sitges – Playas de Sitges – Turismo en Sitges – Informacion de Sitges – Hoteles en Sitges – Restaurantes en Sitges – Sitges guia

La natura a les escoles

Amb la col·laboració de Jardineria Bordas (Gavà)

En una societat cada cop més urbanitzada, en un país on la cultura vegetal és tan pobre, on és un luxe gaudir d’un jardí privat …… oferir un jardí a l’escola, aportar elements naturals a les aules i oferir activitats relacionades amb el món vegetal no és pas un accessori opcional, sinó un deure educatiu urgent.

Algunes escoles de Catalunya o bé han començant enjardinant els seus patis o moltes han començat amb l’hort. Petites iniciatives que es valoren molt però que ens deixen a la cua de moltes escoles europees, on de debò tracten amb la mateixa importància l’espai interior com l’exterior.

Els llibres que ens parlen del medi natural com a font educativa i la web “el safareig” (www.xtec.cat/~jfernanq/) ens fan evidents la necessitat d’introduir natura a les escoles amb sòlids arguments fruits de l’observació i l’experiència. Ens diuen que: Un jardí representa potencialment una mina educativa, un taller de la intel·ligència, o, més ben dit de les intel·ligències: de la intel·ligència perceptiva, intuïtiva, emotiva, social, estètica, cognitiva, creativa, pràctica, corporal, motriu, etc. El jardí ens demana que ens aturem un moment.

Els nens treballant a l’aire lliure es fan forts. Són arrossegats per la màgia de les plantes que reneixen, creixen i es transformen. En els nens, l’efecte del seu joc és terapèutic. Mentre el jardí floreix, ells també floreixen. Al jardí els nens projecten, decideixen, acorden i realitzen, seguint una lògica pròpia. Tot jardí encara que sigui pobre, ofereix innombrables estímuls entorn dels quals cristal·litzen els projectes,

o els microprojectes, dels infants. Els estímuls poden ser casuals, o bé preparats pels adults (de Penny Ritscher, El jardí dels secrets)

Si observem els nens gaudint d’un jardí veurem que gaudeixen de les coses petites i poc vistoses, busquen elements per enfilar-se, per apilar i construir, busquen intimitat per observar, fan ús del joc simbòlic, tenen l’afany de recol·lectar, de collir flors, de treure’s les sabates i embrutar-se per gaudir d’un munt de plaers i sensacions…

A diferència dels adults ells miren les parts i nosaltres el tot. Ells van a poc a poc i nosaltres molt de pressa.

Ells saben millor que ningú trobar les obres d’art més exquisides de la natura, les miniatures, tal com ho sap tot el qui ha mirat un floc de neu (de Rachel Carson. The Sense of Wonder).

Es tracta d’assumir la direcció educativa dels espais exterior. Es tracta de crear espais exteriors acollidors i bells, espais que afavoreixen no tan sols els moviments plens de vitalitat, sinó també l’intimitat i la tranquil·litat. (de Penny Ritscher, El jardí dels secrets)

Sembla que algunes escoles de Sitges comencen a interessar-se o ja fa temps que estan interessats amb l’hort. Jardineria Bordas (Gavà), el garden més gran de Catalunya amb 5 hectàrees de jardí ajuda a les escoles amb l’assessorament del mateix Sr. Bordas (mestre jardiner), amb activitats i tallers al mateix garden, i amb un munt d’idees per introduir elements naturals a les aules.
Aprofitem m’ho!!!, Totes les estacions de l’any són bones per començar, la tardor és ideal.