SALUT i FESTA, el bloc de Sitges Festa Major

Clic en la foto se abre el PDF de toda la pagina – Noticias de Sitges – Eco de Sitges – Playas de Sitges – Turismo en Sitges – Informacion de Sitges – Hoteles en Sitges – Restaurantes en Sitges – Sitges guia

SALUT i FESTA, el bloc de Sitges Festa Major

És positiu per la festa que cada colla tingui els “seus” músics?

El fet és que normalment, a no ser que hi hagi incompatibilitats o canvis en les colles, els balls acostumen a portar sempre els mateixos músics. En una primera anàlisi sembla que té avantatges, ja que els músics coneixen a fons el ball i la colla que el realitza i es forma una simbiosi. I això és el que fa que es respectin aquestes associacions en la Festa Major. Però d’aquesta manera els músics adquireixen un poder sobre el ball que no sé si és del tot beneficiós i per altra banda alguns músics no serien capaços de tocar un altra música que no fos la del seu ball associat.

Els esbarts, que ballen molts tipus de balls de llocs diferents,

acostumen a solucionar el tema ballant sempre enllaunats. En canvi a Sitges tenim la sort de tenir balls fets per la gent del poble i les músiques tocades per grallers del poble. Poso aquest exemple perquè el “problema” dels músics és conegut i antic.

El problema ve de la diferència en el tractament dels dos grups, balladors i grallers. És la diferent manera de prendre’s la festa i el seu lloc a dins d’ella. Mentre la majoria de balladors surten per festa major després d’haver assajat un mes o dos per tal de passar-ho bé i fer ambient amb la colla, els músics reclamen el reconeixement per la seva preparació prèvia amb un tracte més professional. I això es contradiu una mica amb el fet que, d’alguna manera, formin part de la colla a la què acompanyen.

Per això us faig aquesta pregunta, és positiu per la festa que cada colla tingui els “seus” músics? O seria millor anar alternant colles de balladors i músics, en la mesura del possible, de manera que qualsevol músic pogués tocar qualsevol ball en qualsevol moment? M’agradaria sentir l’opinió de les dues bandes i també de gent que no està en cap dels dos grups i ho veu des de fora.
Joana Fort

Entra a http://festamajordesitges.blogspot.com i llegeix els articles i les notícies, fes els teus comentaris, vota a l’enquesta, envia’ns fotografies, vídeos, etc. Per qualsevol altra cosa ens pots enviar un correu electrònic a comissiodefestamajor@gmail.com.